Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Burkolási tanácsok, dobozon található jelölések

 

 

Minőségi osztály

I. osztályú lapoknál a szabvány 95%-os megfelelősséget ír elő. MS minősítésű lapokat nem definiál a szabvány. Zalakerámia Standard minőségű termékek esetén minimum 85%-ban I. osztályú lapokról beszélhetünk.

 

Színárnyalat

A különböző színárnyalatok az alapanyagok sok összetevője miatt keletkezhetnek. Ez az eltérés nem minősül minőségi hibának, mivel a szabvány engedi a színárnyalatokat, amennyiben a gyártó jelöléssel megkülönbözteti azokat. A Zalakerámia az egyes színárnyalatokat az ABC betűivel jelöli.

Azonos térbe mindig azonos gyártási évvel és színárnyalati kóddal ellátott termék kerüljön!

Kaliber – azaz a burkolólapok mérete

A kerámialapok az égetés során a nyers méretükhöz képest eltérő mértékben veszítenek a térfogatukból, emiatt jelentős méretbeli eltérésekkel kerülnek ki a kemencéből. A szabvány megengedi az 1-2 milliméteres eltérést, ezért ilyen esetben reklamációt nem fogadnak el a gyártók, ám ennél nagyobb különbségek vannak, amiket szintén nem tud megreklamálni a vevő, ha a dobozon az jelölve van.

Vagyis: ha egy lap mérete a katalógus szerint 20x60-as, akkor az a valóságban ettől eltérő lehet. Azért, hogy azonos méretű csempe/járólap kerüljön hozzád, a gyárban osztályozzák a lapokat, és aszerint válogatják, dobozolják.  

Minden lapnak 3 féle mérete van:

  • Névleges méret (Pl. 20×60)
  • Valós méret (a lap mért tényleges mérete)
  • Gyártási méret (a kaliber számmal jelölt méret, amelytől +- 0,5% eltérés lehetséges a vonatkozó szabvány szerint)

Vásárláskor a színárnyalati kód mellett a kaliber számot is ellenőrizni kell, hiszen ez mutatja meg az adott termék gyártási méretét. Ha a  vásárolt dobozokon nem egyezik ez a szám, a burkolólapok méretében eltérés lesz, nehezítve az esztétikus burkolást.

Amennyiben a burkolás azonos térben különféle burkolólapok összeburkolásával történik, minden doboz esetén javasoljuk az egyező kaliber számot.

A rendelések összekészítésekor minden termék esetén törekszünk azonos kaliber számú burkolólapok átadására. Ha különböző termékeket tervezel azonos térben összeburkolni, jelezd megjegyzésben, hogy kollégáink ezt figyelembe tudják venni. Csak így tudjuk garantálni egyező kaliberű lapok átadását.

 

Kopásállóság

A burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jelöli – csak padlólapnál alkalmazandó. Meghatározására a PEI érték szolgál. A PEI értéknek megfelelően kell ajánlani a lapot az egyes terekbe. A lapok fényes felületének színváltozással járó mattulása nem minősül kopásnak.

PEI 1: olyan helységbe javasolt ahol alacsony forgalom jellemző (mezítláb, papucs)

PEI 2: kis forgalmú helységekbe (beltéri padlólapok)

PEI 3: közepes forgalom, pl: nappali

PEI 4: nagy forgalom, jelentős koptató hatás, pl: előszoba, eladóterek ( a legtöbb romhányi padlólapunk)

PEI 5: nagy forgalomnak kitett helységek, pl: folyosók, áruházak, közösségi terek (Scree)

 

Fagyállóság

A vízfelvételtől függ. Jelölése a dobozon és a katalógusban is megtalálható. 3% alatti vízfelvétel esetén fagyálló lapról beszélünk. Gres lapok vízfelvétele 0,5% alatti (kültérre ezt javasoljuk)

Katalógusban megtalálható információk

Tonalitás jelölése

Csúszásmentesség jelölése

 

Tonalitás

V1: azonos tónus variáció

V2: enyhe tónus variáció

V3: közepes tónus variáció

V4: erős tónus variáció

Digitális technikával készült termékeknél szándékosan, az élethű hatás elérése érdekében eltérő tónusú lapok jelennek meg.

Csúszásmentesség

Közösségi és nedves helységekben nagyon fontos figyelni, hogy milyen csúszásmentességi fokozatú lapot ajánlunk. A csúszásmentesség fokát „R skálán” jelöljük.

R9: általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák, rendelők)

R10: csúszásmentes felület szükséges (fürdőszoba, raktár, garázs)

R11: fokozottan csúszásmentes: mosoda, tejüzem, hűtőkamra

R12: nagy fokú csúszásmentesség (ipari konyha, uszoda, húsfeldolgozó)

R13: maximális csúszásmentesség (medencék környéke, ipari helyiségek, üzemek)

 

További fontos információk a kerámia dekorációs és kiegészítő elemek használatához:

A termék jellemzője, hogy felületkezelést nem igényel, könnyen tisztítható, elektrosztatikusan semleges. Javasoljuk a dekorációs és kiegészítő elemek egyéni elképzelés szerinti rendezését felrakás előtt.

A dekorációs elemek fizikai és kémiai ellenálló képessége korlátozott. A domború, vastag üvegfelülettel készült elemeket a sérüléstől és a hirtelen hőmérsékletváltozástól óvni kell. Az üvegfelületek repedezettsége megengedett. A dekorációs elemeken alkalmazott díszítőanyagokat, pl. az aranyat, a csemperagasztó – és fugázó anyagok, egyes tisztítószerek, valamint a dörzsölő vagy durva felületű anyagok károsítják. Az elemek beépítését szakember végezze! Tisztításához tiszta víz és puha törlőkendő vagy szivacs használatát javasoljuk.

A burkolatba még be nem épített elemekkel kapcsolatos bármely észrevételével az elemeket értékesítő kereskedelmi egységhez, bolthoz vagy közvetlenül vállalatunkhoz fordulhat. A szakszerűtlen kezelésből, illetve tisztításból származó reklamációkat nem tudjuk elfogadni. Az esetleges reklamáció jogosságának eldöntéséhez a számla és a dobozokon lévő minőségtanúsító feliratok bemutatása szükséges.